Hyvä itsetunto ja itsensä hyväksyminen ovat avain onnellisuuteen

Elämässä tapahtuu paljon asioita, joihin ei pysty itse vaikuttamaan. Huonolla tuurilla sinä tai läheisesi sairastuu vakavasti tai joutuu onnettomuuteen, jota ei olisi omalla toiminnallaan mitenkään voinut välttää. Toisinaan ikävät asiat tuntuvat seuraavan toisiaan, ja yhden tragedian jälkeen nurkan takana odottaa jo toinen. Nämä ovat valitettavasti kuitenkin asioita, jotka ovat osa elämää.

Positiivinen elämänasenne ja hyvä itsetunto auttavat selviytymään elämän haasteista paremmin. Kun sinulla on hyvä itsetunto, tiedät olevasi arvokas ja hyvä juuri sellaisena kuin olet. Sisäinen rauha ja hyvä itsetuntemus tekee elämästä sekä helpompaa että onnellisempaa.

Miten parantaa itsetuntoa? Nainen istuu jooga-asennossa, auringonlasku
Photo by Jared Rice / Unsplash

Huono itsetunto & itsetunto-ongelmat - miten itsetuntoa voi parantaa?

Itsetunto ei ole synnynnäinen ominaisuus, vaan elämän tapahtumat ja kokemukset vaikuttavat itsetuntoon. Jotkin kokemukset nostavat itsetuntoa, kun toiset asiat taas huonontavat sitä. Sen takia itsetunto on herkkä asia, jonka ylläpitoon ja kehittämiseen on kannattavaa panostaa läpi elämän.

Ihmiset ovat yksilöitä; meistä jokaisella on omat haasteet. Kun lähdetään miettimään keinoja itsetunnon parantamiseen, onkin syytä ensin miettiä niitä asioita, joiden sinä koet huonontavan itsetuntoasi.

Johtuuko huono itsetuntosi aikaisemmista kokemuksista? Esimerkiksi kiusatuksi tuleminen, petetyksi tuleminen parisuhteessa tai läheisen ihmisen vähättelevät ja ilkeät kommentit voivat olla syitä huonoon itsetuntoon.

Huonon itsetunnon syy voi olla myös jokin ulkonäköön liittyvä asia. Muista, että erilaisuus on rikkaus eikä yleisten kauneusihanteiden ulkopuolelle osuvat puutteet tee sinusta millään tapaa huonompaa tai vähemmän arvokasta ihmistä. Olemme kaikki erilaisia ja se on vain hyvä asia.

Jos kumminkin itse koet jonkin ulkonäköseikan vaikuttavan itsetuntoosi heikentävästi, kannattaa selvittää olisiko asialle tehtävissä jotain.

Mihin tahansa ongelmaan on löydettävissä apukeinoja.

Älä vertaile itseäsi muihin

Olemme yksilöitä; Jo syntyessämme saamme erilaiset geenit, joten on kohtuutonta vertailla itseäsi muihin, joilla on aivan erilaiset lähtökohdat elämään kuin sinulla. Emme voi vaikuttaa itse mitenkään siihen millaisen geeniperimän saamme, joten on järjetöntä tuntea siitä huonommuutta.

Jos toinen on saanut jo syntyessään etumatkan sprinttiin, miksi kokisit huonommuutta siitä, jos hän pääsee ensimmäisenä maaliin? Jokaisella on oma matka, keskity itseesi äläkä muiden suorituksiin.

Kukaan muu ei ole kulkenut samaa matkaa kuin sinä. Sinun reittisi on voinut olla kivikkoinen täynnä ylämäkeä siinä missä joku muu on saanut kulkea asfaltoitua alamäkeä. On täysin luonnollista, että helpompaa reittiä päässeellä on enemmän aikaa ja energiaa jäljellä esimerkiksi omasta ulkonäöstä huolehtimiseen sekä itsensä kehittämiseen. Älä tunne siitä huonommuutta. Voi olla, että kadehtimasi henkilö ei olisi päässyt lainkaan perille, jos hän olisi joutunut kulkemaan sinun reittiäsi pitkin ja kohtaamaan kaikki ne samat haasteet, jotka sinä olet elämässäsi kohdannut.

Itsensä vertailu muihin saa olosi tuntumaan huonommalta, joten pyri pääsemään tavasta eroon. Maailmassa on miljardeja ihmisiä, joten ikuisesti löytyy joku, joka ulkopuolisin silmin katsottuna näyttää onnistuneen elämässä sinua paremmin. Kenenkään elämä ei ole täydellistä ja kaikilla on omat haasteet, vaikka ne eivät näkyisi ulkopuolisille.

Jos et ole ammattiurheilija tai vastaava, jolla ammattina on kilpailla muita vastaan, lopeta kilpaileminen. Unohda muut saavutuksineen. Ainoa henkilö, ketä vastaan sinun pitäisi kilpailla, olet sinä itse.

You're capable of anything - älä vertaile itseäsi muihin!
Photo by Alysha Rosly / Unsplash

Ulkonäön vaikutus itsetuntoon

Kosmeettiset toimenpiteet ja itsetunto

Jos sinua vaivaa esimerkiksi harvat hiukset/kaljuuntuminen, älä kärsi asiasta turhaan vaan yritä löytää asiaan sinulle sopiva ratkaisu yksin tai yhdessä ammattilaisen avustuksella. Keinoja on monenlaisia; nykyään on saatavilla upeita peruukkeja ja tupeita. Ehkä hiustenpidennykset tuovat apua ongelmaasi? Saatavilla on myös erilaisia kosmeettisia valmisteita. Myös hiustensiirtoa kannattaa harkita, jos asia vaikuttaa todella merkittävästi itsetuntoosi.

Muista kuitenkin, että tuuheat hiukset eivät ole asia, jota sinun on pakko tavoitella tullaksesi hyväksytyksi. Sinä olet kaunis/komea myös kaljuna tai ohuemmilla hiuksilla. Muista, että monet harventavat hiuksiaan tai ajavat päänsä kaljuksi täysin vapaaehtoisesti.

Oikeastaan voi ajatella sinun olevan onnekas, jos syy huonoon itsetuntoon johtuu vain jostain yksittäisestä ulkonäköön liittyvästä asiasta, johon on olemassa jokin helpohko hoitokeino/ratkaisu. Pienet ulkonäköön liittyvät ongelmat yleensä on helpommin ratkaistavissa kuin henkisen puolen haasteet.

Yksittäiset ulkonäköön liittyvät fiksaukset ovat vakavasti harkittavia vaihtoehtoja, jos uskot sillä olevan suuri vaikutus itsetuntoosi. Jos kyseessä on isompi operaatio, kannattaa asiaa harkita huolellisesti jokaiselta kantilta. Myös juttelu asiasta ensin sekä terapeutin että useamman ammattilaisen kanssa on suositeltavaa. Tee muutoksia ulkonäköösi aina vain omasta halustasi - älä koskaan miellyttääksesi muita.

Jos sinun mielestäsi moni asia ulkonäössäsi kaipaisi parannusta, kannattanee suunnata mieluummin terapeutin puheille kuin veitsen alle. Todennäköisesti huonon itsetunnon ongelmat piilevät siinä tapauksessa jossain aivan muualla kuin ulkonäössäsi, eikä ulkonäön "korjaaminen" tule auttamaan sinua ainakaan pitkällä aikavälillä.

Lopeta täydellisyyden tavoitteleminen!

Kukaan ei ole täydellinen. Tulet vain pettymään, jos tavoittelet täysin saavuttamattomia asioita. Pyri rakentamaan hyvä itsetunto muiden tekijöiden kuin pelkän ulkonäön varaan, sillä vuosien myötä ulkonäkö muuttuu väistämättä.

Jos olet niin onnekas, että saat elää vanhaksi, et pysty näyttämään koko elämääsi kaksikymppiseltä. Eikä se haittaa! Vanheneminen on osa elämää ja se täytyy hyväksyä, jos haluaa elää onnellista sekä tasapainoista elämää.

Jos olet rakentanut itsetuntosi pelkän ulkonäön varaan, tulet todennäköisesti kohtaamaan haasteita ikääntyessäsi. Aina tulee olemaan ihmisiä, jotka ovat sinua kauniimpia tai parempia eri asioissa.

Opettele hyväksymään itsesi ja pyri kasvamaan ihmisenä; olet onnellisempi, kun peilistä katsoo "hyvä ihminen", joka on ystävällinen muille ja kohtelee muita hyvin.

Nainen tekee sydämen sormillaan. Rakasta itseäsi, niin itsetuntosikin paranee!
Photo by Jade / Unsplash

Ihmissuhteiden vaikutus itsetuntoon

Hyvä ihmissuhde voi nostaa itsetuntoa

Mielenterveytesi sekä hyvinvointisi kannalta on hyvin tärkeää millaisia ihmisiä kuuluu lähipiiriisi. Jos rakkaimmat ihmiset kohtelevat sinua huonosti, voi olla vaikeaa pitää itseä arvokkaana.

Siinä missä hyvä parisuhde saa sinut kukoistamaan ja nostaa itsetuntosi taivaisiin, huono parisuhde musertaa itsetunnon pohjalukemiin. Jos kumppanisi ei arvosta sinua ja kohtelee sinua toistuvasti väärin, on aika sanoa hyvästit. Jos hyväksyt huonon käytöksen kumppaniltasi, hyvän itsetunnon saavuttaminen on hankalaa.

Vaikka ero tekee kipeää, on parempi elää yksin kuin huonon kumppanin kanssa. Muista, että ero avaa myös mahdollisuuden uudelle, paremmalle parisuhteelle tulevaisuudessa.

Hyvä ihmissuhde voi olla myös muu kuin parisuhde, mutta monesti hyvä ihmissuhde ei korvaa huonosta parisuhteesta aiheutuneita vaurioita. Huonosta parisuhteesta on siis hyvä päästää irti, jotta voit rakentaa hyvän itsetunnon.

Hyvät, aidot ystävät ja tukevat perheenjäsenet ovat erittäin tärkeässä roolissa hyvän itsetunnon kannalta. Muista arvostaa tosiystäviä ja pyri olemaan yhtä hyvä ystävä heille.

Kiusaaminen ja itsetunto

Koulukiusaaminen on valitettavan yleistä; liian moni joutuu sitä kokemaan. Monelle kiusatuksi tuleminen jättää ikuiset arvet. Muista, että kiusaaminen kertoo AINA enemmän kiusaajasta kuin kiusatusta. Lapset ovat ajattelemattomia eivätkä he osaa miettiä tekojensa seurauksia. Anna anteeksi kiusaajillesi ja siirry elämässäsi eteenpäin.

Valitettavasti myös aikuiset ihmiset voivat olla julmia, eikä kiusaaminen välttämättä lopu koulutielle. Aikuisiällä koettu kiusaaminen, kuten työpaikkakiusaaminen, voi vaikuttaa eri tavalla aikuiseen kuin lapsen mieleen.

Jos koet työpaikkakiusaamista tai koulukiusaamista tällä hetkellä, yritä olla rohkea ja ottaa asia esille. Ehkä kiusaajasi eivät ole edes tietoisia käytöksensä tuntuvan sinusta ikävältä.

Erota pahantahtoinen kiusaaminen ja hyväntahtoinen kiusoittelu toisistaan. Joskus mitä parempi ystävä, sitä rajummat läpät.

Jos koet myös kiusoittelun ikäväksi, ota asia puheeksi. Jos otat läpät vastaan hymyillen, ei kukaan voi tietää, että kiusoittelu tuntuu sinusta ikävältä. Puhu omista tuntemuksistasi. Tarvitaan tietoa kuka pitää mistäkin ja mikä tekee surulliseksi.

Love yourself -kyltti. Punaisia ruusuja. Muista olla itsellesi armollinen.
Photo by Annie Spratt / Unsplash

Pettäminen parisuhteessa ja itsetunto

Jos joudut parisuhteessa petetyksi, on helppoa kyseenalaistaa oma viehättävyytensä ja etsiä kumppanin pettämiselle syitä itsestä. Pettämisestä helposti seuraa vaikutuksia omaan itsetuntoon ja haasteita tuleviin parisuhteisiin. Muista, että pettäminen ei liity viehättävyyteen millään tapaa.

Viehättävyyden sijaan pettämisen syy on usein pettäjän omat ongelmat, sinulle väärä kumppani, huono parisuhde tai vaikea elämänvaihe hyvässä suhteessa. Mikään niistä ei ole syy, jonka takia sinun olisi syytä antaa tapahtuneen vaikuttaa itsetuntoosi.

Millainen on hyvä parisuhde itsetunnon kannalta?

Terveessä parisuhteessa molemmilla osapuolilla (kaikilla osapuolilla, jos kyseessä polyamorinen suhde) on hyvä olla. Koet olevasi rakastettu ja arvostettu. Saat kuulla sen sanoin ja nähdä sen teoin.

Sinulla on turvallinen olo hänen kanssaan. Voit näyttää suopeikolta. Tiedät kumppanisi rakastavan sinua silti yhtä paljon ja pitävän sinua viehättävänä. Sinun ei tarvitse pelätä kumppanisi vaihtavan sinut uudempaan malliin.

Muista, että myöskään paras parisuhde ei säily hyvänä ilman huolenpitoa. Riittävä kahdenkeskinen yhteinen laatuaika on erittäin tärkeässä roolissa suhteen toimivuuden kannalta. Älä anna hyvän suhteen kuivua kasaan, vaan panosta yhteiseen aikaan.

Hyväitsetuntoinen ihminen ja positiivisuus

Hyväitsetuntoisen ihmisen lähellä myös muilla on hyvä olla; kun ihminen viihtyy omissa nahoissaan, ei hänellä ole tarvetta painaa muita ihmisiä alas yrittääkseen näyttää itse hyvältä tai kokeakseen paremmuutta. Hyvin harvoin (jos koskaan) muiden lyttääminen kuitenkaan saa itseä näyttämään hyvältä tai tuntemaan olonsa hyväksi. Muiden alaspäin painamisen sijaan hyväitsetuntoiset ihmiset yrittävät tuoda ympärilleen positiivisuutta, kehuvat muita ihmisiä ja jakavat hyvää negatiivisuuden sijaan.

Tämä on kierre, joka ihmisistä riippuen on joko positiivinen tai negatiivinen. Pyri pääsemään positiivisuuden kierteeseen ja ympäröi itsesi ihmisillä, joiden lähellä sinun on hyvä olla.

Katukyltti "Good vibes only". Positiivisuuden vaikutus itsetuntoon on valtava!
Photo by MARK ADRIANE / Unsplash

Kehujen vaikutus itsetuntoon - kehut nostavat itsetuntoa

Koska suomalaiset ovat vaatimatonta kansaa, monelle kehujen vastaanottaminen on hankalaa. Opettele ottamaan kehuja vastaan ja myös kehumaan muita ihmisiä!

Seuraavan kerran, kun joku kehuu puseroasi, ulkonäköäsi, suoritustasi tai mitä vaan muuta, hymyile ja sano kiitos. Ehkä voit sanoa myös jonkin vastakehun. Älä kuitenkaan aloita sitä itsesi tai suorituksesi väheksymistä, johon meillä suomalaisilla on huono taipumus.

Tekikö läheisesi jotain upeasti tai onko tuttavallasi uusi hänelle sopiva hiustyyli? Kerro se hänelle!

Kun kehut parantavat itsetuntoa, niin miten kehuja voisi saada useammin?

Ihmiset ovat laumaeläimiä, jotka kaipaavat muiden ihmisten hyväksyntää. Muiden antamat kehut viestivät hyväksyntää, joten niistä tulee hyvälle mielelle. Kehut saavat olon tuntumaan itsevarmemmalta ja paremmalta.

Ulkonäkö ja tyyli ovat asioita, jota jopa tuntemattomat voivat kehua. Vieraat eivät tunne sinua eivätkä he pysty sinua kehumaan ihanasta luonteestasi ellet tee juuri heidän seurassaan jotain todella epäitsekästä. Helpoiten tuntemattomilta ihmisiltä kerää kehuja siis ulkonäöllä ja kauniilla vaatteilla.

Kaikista useimmin tuntemattomia kehutaan heidän vaatteista. Aika harvoin kukaan tulee muualla kuin baarissa tai muissa vastaavissa tilanteissa kehumaan kuinka kaunis olet. Mutta jopa ohikulkija kadulla saattaa hihkaista "Onpa ihana takki! Mistä oot ostanut?".

Jos siis kaipaat enemmän kehuja, kannattaa pukeutua kauniisiin vaatteisiin. 😉

Miten parantaa itsetuntoa vaatteilla?

Vaikka vartalosi ei olisi täydellinen, voit tuntea olosi hyvin itsevarmaksi sinulle imartelevissa vaatteissa. Kauniit, imartelevat vaatteet saavat olosi tuntemaan itsevarmaksi, etkä murehdi turhaan vartalosi epätäydellisyyksiä.

Vastaavasti huonosti istuvat, epäimartelevat vaatteet saavat myös olosi tuntumaan epävarmemmaksi; Kokeile miten suuri ero itsevarmuudessasi on, kun puet päällesi suosikkivaatteesi verrattuna vaatteeseen, joka ei imartele sinua lainkaan. Ero on valtava!

Vaikka itsevarmuus ei kuljekaan joka kerta käsi kädessä itsetunnon kanssa, monet itsevarmat ihmiset omaa myös hyvän itsetunnon. Kauniit vaatteet tukevat itsetuntoasi, jos a) ne saavat olosi tuntumaan hyvältä ja/tai b) keräät muilta ihmisiltä niissä kehuja.

Be yourself - everyone else is taken! Metsässä olevassa Kyltissä lukee "Ole oma itsesi, sillä kaikki muut on jo olemassa"
Photo by Chela B. / Unsplash

Muita itsetuntoharjoituksia

Ole armollinen ja puhu itsestäsi kauniisti

Monet meistä ovat kaikista kriittisimpiä itseään kohtaan. Opettele puhumaan itsestäsi kuin parhaasta ystävästäsi. Ethän sanoisi ystävästäsi yhtä ilkeitä asioita kuin mitä sanot itsestäsi? Joten jätä ne rumat sanat pois myös itsestäsi puhuessasi.

Älä vatvo puutteitasi ja virheitäsi. Niitä löytyy aivan jokaiselta! Ole ystävällinen ja virheidesi sijaan keskity miettimään missä asioissa olet onnistunut sekä mistä asioista pidät ulkonäössäsi.

Keskity vahvuuksiisi ja tee enemmän asioita, joissa tiedät olevasi hyvä

Sen sijaan, että keskityt heikkouksiisi, pyri keskittymään ja vahvistamaan vahvuuksiasi. Korosta parhaita puoliasi ja anna myös muille mahdollisuus nähdä se.

Onko sinulla hyvä rytmitaju ja olet hyvä tanssimaan? Oletko lahjakas piirtämään tai laulamaan? Ehkä olet parhaimmillasi arvoitusten ratkaisemisessa? Maailmassa on lukemattomia eri asioita. Kaikessa et voi olla paras, mutta olet takuulla keskivertoa lahjakkaampi joissakin asioissa.

Tee enemmän niitä asioita, joissa tiedät olevasi lahjakas. Onnistumiset ja kehut muilta vahvistavat itsetuntoasi.

Haali onnistumisen kokemuksia

Elämässä tulee väkisin vastaan epäonnistumisia ja pettymyksiä omaan suoritukseen. Jotta itsetunto pysyy hyvänä, niiden vastapainoksi tarvitaan onnistumisia. Jo pienilläkin onnistumisilla on suuri merkitys, sillä niistä välittyy viesti "minä olen hyvä ja kelpaan juuri tällaisena".

Muista, että et voi onnistua, jos pelkäät epäonnistumista niin paljon, että et edes yritä. Aseta itsellesi pieniä ja realistisia tavotteita, joiden saavuttaminen on sinulle mahdollista. Kun jaat isommat tavoitteet pienempiin osiin, et pelkästään saavuta tavoitettasi todennäköisemmin, vaan saat myös matkalla tavoitteeseesi tärkeitä onnistumisen kokemuksia.

Ole positiivinen ja muistuta itseäsi usein

Sinä riität. Olet hyvä juuri sellaisena kuin olet. ❤️